Zo Slovenska

Sedí pri bazéne plavčík, ktorý NEVIE plávať? Na Slovensku je to MOŽNÉ!

Na Slovensku môžu na bezpečnosť pri bazénoch dohliadať aj plavčíci, ktorí absolvovali iba jednodňový kurz. Navyše, vďaka legislatívnej diere ani nemusia vedieť plávať.

Ilustračný obrázok k článku Sedí pri bazéne plavčík, ktorý NEVIE plávať? Na Slovensku je to MOŽNÉ!
Zdroj: TASR/František Iván , TASR/Jakub Kotian

Na Slovensku sa môže stať plavčíkom takmer ktokoľvek. Môže za to medzera v zákone, ktorá umožňuje, aby sa o bezpečnosť pri bazéne staral aj plavčík, ktorý absolvuje iba krátky kurz. Upozornil na to portál noviny.sk.

Plávať vedieť nemusí

„Plavčíkom môže byť absolútne ktokoľvek. Nemusí to byť človek, ktorý vie plávať. Nemusí to byť človek, ktorý má nacvičené postupy, ako vyťahovať z vody bez toho, aby sa pri tom neutopil sám,“ cituje portál slová Viliama Dobiáša, lekára záchrannej služby a bývalého dlhoročného prezidenta Slovenského červeného kríža.

Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia určuje minimálny počet plavčíkov, ktorí musia dohliadať na bezpečnosť.

Podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva je v zákone podmienka o dovŕšení veku 18 rokov a rovnako podmienka „absolvovania akreditovaného kurzu prvej pomoci pre zabezpečenie poskytnutia prvej predlekárskej pomoci zraneným osobám.“ Neobsahuje však konkrétne informácie, aký kurz a od akej organizácie musí plavčík mať.

Hovoria o probléme

Podľa Michala Barana zo Školiaceho strediska VZS SČK Bratislava by ste v zákone márne hľadali aj informáciu o požadovanom rozsahu kurzu prvej pomoci. Na Slovensku totiž fungujú organizácie, ktoré umožňujú stať sa plavčíkom už za necelý jeden deň. „V posledných rokoch vzniklo veľmi veľa školiacich agentúr na Slovensku s rôznou kvalitou, rôznymi výstupmi. Tam je ten problém naozaj, že nie je tam garantovaná nejaká úroveň toho človeka,“ dodal Michal Baran.

Portál pripomína, že jediným štátnym školiacim strediskom je u nás Slovenský Červený kríž, ktorý je členom Medzinárodnej záchranárskej asociácie. Plavčícky kurz tam pozostáva z praktickej a teoretickej časti a trvá 54 hodín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM