Rôzne

Slovensko čakajú EXTRÉMNE zmeny počasia: Po "štyridsiatkach" udrú silné búrky!

V závere pracovného týždňa bude na Slovensku tropické teplo. Horúčavy však vystriedajú silné búrky, ktoré môžu spôsobiť veľké škody.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čakajú EXTRÉMNE zmeny počasia: Po "štyridsiatkach" udrú silné búrky!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk , Pixabay.com

Vo štvrtok a v piatok sa na Slovensku poriadne zapotíme. Meteorológovia očakávajú najvyššie tohtoročné teploty, ktoré budú atakovať hranicu +40 °C. Následne sa však musíme pripraviť na prudkú zmenu počasia.

Prichádza studený front

„Naša oblasť sa musí pripraviť na ďalšiu vlnu veľmi intenzívnych búrok, ktoré by mohli páchať aj materiálne škody. Podľa aktuálnych predpovedných modelov je šanca aj na extrémnejšie prejavy pri búrkach," informuje portál iMeteo.sk.

Silné búrky aj nad naše územie prinesie studený front, ktorý sa začal vlniť nad strednou Európou.

Silné búrky sa budú vo štvrtok 8. júla vytvárať od severného Talianska, cez Alpy, Rakúsko, Česko až smerom do Poľska. Podľa portálu iMeteo.sk už tieto krajiny vydali výstrahy 2. stupňa.

„Na studenom fronte sa začne vytvárať rozsiahly búrkový komplex, ktorý počas štvrtka bude produkovať jednotlivé búrkové bunky. Z nich sa môžu ľahko vytvárať supercely, ktoré budú produkovať veľké krúpy. Podmienky sú vhodné aj pre vznik tornáda. Strih vetra totiž bude výrazný a pred studeným frontom bude vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu," dodáva iMeteo.sk.

Viac správ zo Slovenska

Pozor na supercely

Prvé búrky môžu na Slovensku očakávať krajné okresy západného a severozápadného Slovenska už vo štvrtok večer a v noci na piatok. Zvyšok Slovenska by mala búrková činnosť zasiahnuť v piatok 9. júla.

„Už od dopoludňajších hodín sa začne vytvárať rozsiahla búrková činnosť na mnohých miestach Slovenska. V čase búrok bude na Slovensku silné výškové prúdenie a búrky sa aj vďaka tomu môžu rýchlo pretvoriť do superciel," píše iMeteo.sk.

Búrky budú sprevádzané nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. Ako dodal portál iMeteo.sk: „Podmienky sú vhodné aj pre výskyt veľkých krúp a nie sú vylúčené ani tornáda."

Ilustračné foto


Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Prečítajte si aj

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM