rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sa z nezamestnaného Slováka stal ruský špión

Významný americký denník prináša reportáž o tom, ako Slovensko odhalilo ruskú sieť pomocníkov a dezinformátorov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sa z nezamestnaného Slováka stal ruský špión
Zdroj: reprofoto Denník N

Žil so svojou chorou matkou, nikdy nemal normálne zamestnanie. Nemal žiaden pravidelný zdroj príjmu, poberal sociálne dávky a zadarmo prispieval článkami do Hlavných správ.

Rodina nechápe

Napriek tomu päťdesiatnik Bohuš Garbár dokázal venovať tisíce eur ultrapravicovým politickým stranám nakloneným Kremľu,“ píše v rozsiahlej reportáži o odhalení siete ruských špiónov na Slovensku americký The New York Times.

Rodia ani priatelia tomu nerozumeli. „Rozhodne nebol v stave, aby si mohol dovoliť podporovať politickú stranu,“ hovorí jeho strýko Bohuslav Garbár.

Vysvetliť záhadu pomohlo video, ktoré zachytilo, ako jeho synovec preberá pokyny a dve päťstoeurové bankovky od ruského špióna, ktorý sa vydával za diplomata pracujúceho na ambasáde v Bratislave.

Európske bezpečnostné služby roky upozorňovali na rozsiahle aktivity ruských špiónov a podozrievali viaceré osoby, ktoré vychvaľovali Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina. Moskva tieto podozrenia omietala a označovala za rusofóbiu.

Fanúšik heavy metalu

Odhalenie špionážnej siete na Slovensku je dobrou ukážkou, ako sa Kremeľ v Európe snažil získať vplyv pomocou siete špiónov, platených pomocníkov, dezinformačných webov a extrémistických strán.

Je to iba špička ľadovca. Zatiaľ nevieme, koľko takýchto Garbárov u nás fungovalo,“ hovorí Daniel Milo, expert na boj proti dezinformáciám na ministerstve vnútra.

V reakcii na odhalenia Slovensko vyhostilo vyše tridsať ruských diplomatov. Okrem Garbára čelí obvineniu zo špionáže aj bývalý prorektor vojenskej akadémie. Obaja sa priznali a s vyšetrovateľmi spolupracujú.

Hovoria a hovoria a hovoria. Ruská sieť na Slovensku je z toho veľmi nervózna,“ tvrdí minister obrany Jaroslav Naď.

Garbárov strýko si nedokáže konanie synovca vysvetliť. Podľa neho bol vždy fascinovaný americkou kultúrou, najmä heavy metalovými kapelami ako Metallica. „Celá táto záležitosť s Ruskom je zvláštna. Muselo sa niečo stať,“ dodáva.

Neprehliadnite:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM