MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Matovičova vláda? To je sklamanie a katastrofa!

Nemecký portál Deutsche Welle poriadne naložil Igorovi Matovičovi, ale aj Robertovi Ficovi. Jeden je katastrofálny chaotik a druhý vybudoval mafiánsky systém.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Matovičova vláda? To je sklamanie a katastrofa!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Veľká analýza súčasného diania na Slovensku z dielne nemeckých novinárov rozhodne nie je príjemným čítaním. Portál Deutsche Welle nemilosrdne hodnotí Matovičovu vládu ako sklamanie a čistý chaos v riadení pandémie. Všíma si však aj smutné dedičstvo po ére Roberta Fica.

Tvrdá kritika

Deutsche Welle pripomína, že už je to rok, čo sa na Slovensku dostala k moci reformná koalícia, ktorá chcela nastoliť v krajine vytúženú zmenu a vrátiť ľuďom ich ukradnutý štát.

„Nová koalícia musela čeliť skorumpovanému mafiánskemu systému expremiéra Roberta Fica, v ktorom boli politika a organizovaný zločin úzko prepojené. A do toho prišla koronakríza,“ uvádza Deutsche Welle.

Portál pripomína, že Matovičova vláda mala vznešené a veľké ambície. Chcela byť vládou pre ľudí, chcela nastoliť spravodlivosť a transparentnosť. Lenže dopadlo to inak, ako si predstavovala.

„Po takmer roku sú výsledky vládnych reforiem dosť veľkým sklamaním. A zvládanie pandémie koronavírusu je vyslovene katastrofálne,“ hodnotí nemecký portál.

Dodáva, že zodpovednosť za súčasnú katastrofálnu pandemickú situáciu na Slovensku leží na pleciach vlády, pretože „vďaka svojej chaotickej politike koronakrízy dostala krajinu do stavu núdze.“

Nevyspytateľný Matovič

Nemecký portál napriek tvrdému hodnoteniu dokáže vnímať aj niektoré úspechy Matovičovej vlády. Uznáva pozitívne výsledky v reforme súdnictva, v boji proti korupcii a v oblasti policajného vyšetrovania. Lenže na vyváženie negatívneho imidžu celej Matovičovej družiny to zjavne nestačí.

Koalíciu rozdeľujú hlboké spory a trápne hádky, ktoré už majú viac osobnú ako vecnú povahu. A to veľmi dobre vidia aj v zahraničí.

„Premiér Matovič označil svojho ministra hospodárstva Sulíka za vinníka koronovej katastrofy. Vládne medzi nimi hlboké nepriateľstvo, ktoré je už divadlom. Matovič nedávno verejne označil Sulíka za idiota,“ píše Deutsche Welle.

Slovenského premiéra nemecký portál hodnotí ako človeka s veľkým egom, ktorý nie je tímovým hráčom a odmieta akékoľvek rady. Hádky okolo koronakrízy vraj len odrážajú každodenný život v koalícii.

„Matovič je excentrická a nevyspytateľná osobnosť. Jeho práca vo vláde sa často odohráva na Facebooku, kde neustále zverejňuje kontroverzné a polarizačné vyhlásenia,“ všíma si Deutsche Welle.

Pripomína aj jeho nedávny slovný útok na novinárov pri príležitosti výročia smrti Jána Kuciaka a dodáva, že takto sa vyjadroval Robert Fico.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM