Monika Hanigovská Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Pôjde bežkyňa na potrat? Rómska komunita je zložitá, vraví jej tréner

Mladučká bežkyňa Annamária Horváthová má talent, ktorý sa len tak nevidí. Ako s ním teraz naloží? Prídeme navždy o vychádzajúcu hviezdu slovenského behu?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Pôjde bežkyňa na potrat? Rómska komunita je zložitá, vraví jej tréner
Zdroj: Facebook.com/Centrum voľného času CVrČek

Annamária Horváthová nemala ani na tenisky, napriek tomu sa mladé dievča z osady stalo majsterkou Slovenska v doraste na 1500 metrov.

Odborníci, osobný tréner aj médiá jej predpovedali „dobre našliapnutú budúcnosť“. Talentovaná bežkyňa však pred niekoľkými dňami šokovala verejnosť. Šestnásťročná športovkyňa je tehotná a táto informácia vyvolala vlnu emócií nielen na Slovensku, ale i našich susedov.

„Jej príbeh je natoľko silný, že zasiahol aj ľudí v Českej republike,“ komentuje český portál ŽivotvČesku.cz, ktorý vyspovedal jej trénera Norberta Peczeho. Ten popísal čitateľom, čo bude asi s jej športovou kariérou a čo ho najviac mrzí.

Zhypnotizovala aj Čechov

Vráťme sa však na chvíľu do obdobia, keď Annamária kraľovala bežeckej trati. Pripomeňme si jej veľký talent, neušiel ani českému webu.

„V roku 2018 sa jej podarilo získať pozornosť. Vďaka talentu a odhodlaniu zvíťazila v bežeckom závode na 750 metrov – bežala vtedy len v obyčajných balerínach. Napriek tomu dokázala poraziť konkurenciu a vybojovať si prvé miesto. Na majstrovstvách Slovenska dosiahla dokonca na zlato, keď pretekala v behu na 1500 metrov. Niektorí verili, že sa zrodila nová športová hviezda a vyzeralo to, že má pred sebou sľubnú kariéru.“

Česi nazvali jej životný príbeh ako „veľmi silný“ a takisto k nemu pripísali moment, keď sa verejnosť dozvedela o tom, že je tehotná. Pokúsili sa zistiť, ako na vzniknutú situáciu pozerá tréner Norbert Pecze. „Neviem, čo mám k tomu povedať. Ako sa rozhodnú rodičia, to už ide mimo mňa,“ načrtol.

„Pokiaľ bude tehotná a porodí, tak si myslím, že to bude znamenať koniec jej kariéry,“ prezradil pre české médium Norbert Pecze.

Toto ho mrzí

Ako ďalej dodal, vôbec netuší, čo sa stane, ak by si bežkyňa zvolila potrat. „Riešim len jej športovú kariéru, nie osobné záležitosti, ktoré sa ma netýkajú.“

Tréner v nej videl veľký talent, ktorý sa stále formuje, pretože Annamária dokázala stále zlepšovať svoje výkony.

Pecze sa verejne priznal, že ho niečoho veľmi mrzí. „Investoval som do nej roky práce, hlavne čas a energiu… cez víkend mala ísť na závod do Brna.“

Dievčinu nevidel približne tri týždne. „Naposledy sme spolu boli na športovom sústredení… z toho dôvodu netuším, ako sa rodičia rozhodnú – je to veľmi ťažké. Vôbec to prostredie, kde žije.“

Príbeh sa neuzavrel

Padla aj otázka o tom, či by mohla dosiahnuť majstrovské výkony a byť šampiónkou v prípade, ak by sa stala matkou. „U športovcov poznáme veľa príkladov, ale ťažko povedať. Skutočne neviem a nedokážem povedať dopredu, ako sa bude situácia vyvíjať. Rómska komunita je zložitá, “ povedal na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zahraničné médiá píšu o Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM