Lucia Koscelníková Regióny

Tvarohový Tvarožec

Pätnásť kilometrov od Bardejova vzdialená obec Nižný Tvarožec je obklopená pohorím Busov. Zachovala sa tam drevená zvonica, za dedinou vyviera minerálny prameň Kvašná voda.

Ilustračný obrázok k článku Tvarohový Tvarožec
Zdroj: archív obce

Dedina leží v severozápadnej časti Nízkych Beskýd, v doline riečky Sveržovky. V historických písomnostiach sa obec vyskytuje postupne pod názvami Twrous, Thurospathaka či Alsothwrospathak. Ich základom je preklad pôvodného slovenského názvu Tvarožec do maďarčiny „túrós”, čo znamená tvarohový. Obec patrila panstvu Smilno, neskoršie panstvu Makovica.

V polovici 16. storočia bola obec v záložnej držbe mesta Bardejov. Neskôr dedinu spustošilo poľské vojsko. Čoskoro sa tu usadilo nové obyvateľstvo, ktoré bolo prevažne rusínskeho pôvodu. Zaoberali sa poľnohospodárstvom, chovom dobytka, prácou v lese a kožušníctvom. V súčasnosti tam žije 526 obyvateľov, z toho 220 Rómov.

Výstup na Busov

Každoročne koncom júna, organizuje obec v spolupráci s Klubom slovenských turistov z Bardejova, výstup na pohorie Busov. „Je to už taká tradičná, celodenná akcia. Účastníci spoločného výstupu si na vrchole oddýchnu a opečú si niečo na ohni. Za ten čas pre nich v obci prichystáme guľáš, samozrejme k tomu patrí aj ľudová hudba. Párkrát sme tu mali aj Kollárovcov, vtedy na akciu prišlo veľa ľudí,” vysvetľuje Dana Karnišová, starostka obce.

„Nevieme, ako tu prilákať záujemcov aby tu stavali.”

Aj teraz chodia na akciu vystupovať folklórne skupiny z blízkeho okolia. V Nižnom Tvarožci v minulosti tiež fungoval folklór, bohužiaľ, dnes v tejto tradícii už nikto nepokračuje. Väčšina mladých ľudí odišlo za prácou do zahraničia, nemal sa tomu kto venovať. Medzi spoločenské udalosti, ktoré v obci každoročne organizujú, patrí štefánsky stolnotenisový turnaj, fašiangový ples či februárová obecná zabíjačka.

Počas pôstneho obdobia si spoločne posedia pri Vianočnom stromčeku. Táto udalosť je spojená s vystúpením detí z miestnej Základnej a materskej školy, podáva sa mačanka a varené vínko na zohriatie. „Zúčastňujeme sa aj Hornotoplianského jarmoku, v rámci ktorého sa prezentujú rôzne obce. Tohtoročný sa konal na farme Busov v Gaboltove a naša obec sa prezentovala tradičným guľášom,” hovorí Karnišová.

Futbalisti aj hasiči

V obci im funguje futbalové družstvo TJ Busov. „Kedysi dokonca hrali v prvej lige, dnes hrajú siedmu,” vysvetľuje starostka. Aj v Nižnom Tvarožci majú aktívnych dobrovoľných hasičov. Patria do kategórie B a v roku 2015 dostali nové hasičské auto Iveco Daily, ktoré im osobne odovzdal, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. „Taktiež sme spoluorganizátorom nočnej hasičskej súťaže s obcou Zlaté. V našej obci sa v rámci tejto akcie konajú dve hasičské disciplíny,” spomenula Dana Karnišová.

Prameň aj drevená krčma

Únia žien reprezentuje obec vo varení tradičných jedál počas rôznych kultúrno-spoločenských udalostí. „Nedávno sa zúčastnili v súťaži v rámci programu Deň chleba v Poľsko-slovenskom dome v Bardejove,” chváli starostka. V obci funguje aj Jednota dôchodcov, ktorej členovia sa stretávajú párkrát ročne.

„Keď niečo môžu pre obec urobiť, tak stále pomôžu. Za obcou sa nachádza prameň minerálnej vody nazývaný Kvašná voda. Funguje na kohútik a opravili ho naši dôchodcovia,” popisuje Dana Karnišová. V dedine majú aj šikovných seniorov, ktorí vyrábajú prútené metly či drevené hrable. Žije tam aj zručný stolár, ktorý robí násady do sekier a krompáčov. V obci sídli aj poľovnícke združenie Busov. „Členovia sa tu stretávajú v drevenej krčme, ktorú vlastní predseda združenia,” hovorí Karnišová.

Zachovalo sa

Pred dvoma rokmi v obci opravovali drevenú zvonicu z 18. storočia, ktorá bola pravdepodobne vybudovaná ako doplnková architektúra ku kostolu. Neskorobarokový gréckokatolícky Chrám Povýšenia úctyhodného Kríža je z roku 1777. „Na jeho výstavbu vraj prispela grošmi samotná Mária Terézia,” hovorí starostka obce.

V roku 2015 si v obci vytvorili dve záhradné skalky a v blízkosti futbalového ihriska si urobili prístrešok, ktorý slúži na rôzne spoločenské udalosti. V dedine sa zachovali aj sypance. Niektoré sa využívajú ako komora, iné boli presunuté a prerobené na chatky. „Zachovali sa nám tu tiež kroje, ktoré požičiavame na svadby,” dodáva Dana Karnišová.

Rómovia

V obci funguje materská a základná škola, kde sa v dvojtriedkach vyučuje prvý stupeň. „V škole je vysoká prevaha rómskych detí. Je tam štyridsať žiakov a z toho sú len traja nerómovia. Rodičia dávajú svoje deti do iných škôl,” opisuje starostka a dodáva. „Ľudia nechcú bývať v obci spoločne s Rómami. Neviem, ako tu prilákať záujemcov aby tu stavali, aj keď si myslím, že podmienky na život sú tu dobré. Problémom je aj to, že obec nemá vlastné pozemky na domy a rozvoj. Väčšina pozemkov je v súkromnom vlastníctve.”

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM