Zo zahraničia

V Česku odhalili ruského AGENTA: Na šírenie propagandy využíval aj ZNÁME osobnosti

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) odhalila ruského agenta, ktorý v ČR zaisťoval šírenie ruskej propagandy o vojne na Ukrajine a využíval na to aj známe osobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Česku odhalili ruského AGENTA: Na šírenie propagandy využíval aj ZNÁME osobnosti
Zdroj: Unsplash.com , Facebook.com/Policie České republiky

Na konferencii o dezinformáciách a hybridných hrozbách v Poslaneckej snemovni českého parlamentu to uviedol šéf BIS Michal Koudelka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Rozdával tisíce eur

BIS sa podľa slov Koudelku podarilo odhaliť, že jeden z dlhodobých ruských vplyvových agentov v Českej republike rozdal úplatky v hodnote niekoľkých tisíc eur za šírenie ruskej propagandy.

„Konkrétne išlo o to, že tento vplyvový agent na žiadosť jedného z najvyšších orgánov ruskej štátnej moci rozdával tisíce eur, aby sa vo verejnom priestore šírili naratívy podporujúce zahraničné politické záujmy Ruskej federácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine,“ spresnil šéf BIS.

Dodal, že na šírenie ruských informácií agent využil aj verejne známe osobnosti.

Čo chcú docieliť?

Snahou ruskej propagandy je podľa neho vniesť do českej spoločnosti chaos a zahltiť ju informáciami, v ktorých by sa rozptýlilo to, čo je a nie je pravda. Dodal tiež, že väčšina dezinformácií v ČR pochádza z miestnych zdrojov. Motiváciou ich tvorcov je najmä získanie pozornosti či ich vlastné presvedčenie, môže však byť aj finančná motivácia. Od svojich podporovateľov alebo z reklám na portáloch, kde príspevky šíria, totiž dostávajú finančné príspevky.

„Aktuálna česká dezinformačná scéna nezaznamenáva výraznejší nárast obecenstva a nie je tak efektívna, ako očakávala,“ zdôraznil šéf kontrarozviedky. To podľa neho môže súvisieť s roztrieštenosťou tejto scény a tiež s prebiehajúcimi snahami o vysvetľovanie rizík spojených s dezinformáciami.

V tejto oblasti okrem práce niektorých politikov vyzdvihol najmä mimovládne organizácie, jednotlivcov či „odvážnych novinárov“. Vďaka tomu podľa Koudelku nedosahujú teraz dezinformácie v ČR takú úspešnosť, ako ich tvorcovia a šíritelia predpokladali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM