TOS Lifestyle

Vedci našli možnú príčinu pivného brucha: A pivo to NIE JE, páni!

Vedci zisťovali, ktorý faktor môže byť v značnej miere zodpovedný za vznik pivného brucha. Výsledok štúdie mnohých prekvapí!

Ilustračný obrázok k článku Vedci našli možnú príčinu pivného brucha: A pivo to NIE JE, páni!
Zdroj: Pixabay.com

Tento nový vedecký poznatok je zaujímavý najmä pre mužov. Medzinárodný tím vedcov zozbieral zdravotné údaje od viac ako 5 000 mužov a žien, ktorí sa v rokoch 2011 až 2014 zúčastnili amerického národného prieskumu zdravia a výživy.

Podstatný spánok

Porovnávali ich hmotnosti, časy spánkov a hľadali súvislosti. Čo zistili? V štúdii publikovanej v odbornom časopise Sleep Medicine uviedli, že ľudia, ktorí pravidelne spia menej ako odporúčaných osem hodín, riskujú tvorbu viscerálneho tuku. Ten sa zvykne hromadiť v brušnej oblasti. Informoval o tom špecializovaný portál Fitbook.de.

Zjednodušené povedané, čo má spoločné pivné brucho s nedostatkom spánku? Veľa a ak nechcete mať pivné brucho, okrem iného by ste mali mať aj dobrý a dostatočný spánok.

Škodlivý tuk

Viscerálny tuk je obzvlášť škodlivý druh tuku, ktorý sa ukladá v strede tela a obklopuje životne dôležité orgány. Nielenže človeku robí typické pivné brucho, ale je zodpovedný aj za početné zápalové procesy v tele.

Mimochodom, zistenia štúdie sa týkajú oboch pohlaví.

Prečo je to tak?

„Nedostatok spánku spôsobuje narušenie určitých regulačných mechanizmov v mozgu. Príliš málo spánku podľa vedcov spôsobuje pokles hormónu nazývaného leptín, ktorý zabezpečuje príjemný pocit sýtosti. Zároveň dochádza k zvýšeniu hormónu ghrelínu, ktorý (falošne) signalizuje mozgu hlad. Spánkový režim a príjem potravy sú čoraz viac zmätené, až sa tento stav nakoniec stane normou,“ ozrejmuje odôvodnenie vedcov Fitbook.de.

Osem hodín

Ide o začarovaný kruh, proces podporuje nielen túžbu po nezdravom jedle, ale aj inzulínovú rezistenciu. Vedci upozorňujú, že na pestovanie pivného bruška nepotrebujete ani zásadný nedostatok spánku a viditeľne negatívny vplyv má už aj sedem hodín spánku.

Ideálnych je osem a to nielen v súvislosti s pivným bruchom, ale aj pre celkovú pohodu človeka.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM