TOS Lifestyle

Vedeli ste o tom? Mnohé vegánske produkty obsahujú rovnakú zložku ako LEPIDLO na tapety!

Čo na to naše zdravie? Expertka vysvetľuje, ako sa veci majú.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste o tom? Mnohé vegánske produkty obsahujú rovnakú zložku ako LEPIDLO na tapety!
Zdroj: Unsplash.com

Pri prezeraní zloženia výrobkov často radšej ani nechceme vedieť, čo sa skrýva za všetkými tými neznámymi termínmi a číslami za písmenom E.

Mnohí tak budú pravdepodobne prekvapení zistením, že jednou zo zložiek viacerých vegánskych výrobkov je zložka, ktorá je tou najpodstatnejšou pri lepidlách na tapety.

Reč je o metylcelulóze, ktorú na obaloch potravín nájdete uvedenú ako E 461. Keďže sa rovnaká zložka používa aj pri lepiacej hmote, znie to naozaj desivo, ale také zle to vonkoncom nie je.

Zdravie? Bez obáv

Špecialistka na výživu Michaela Axt-Gadermann pre denník Bild, ktorý na tento fakt upozornil, uviedla, že metylcelulóza sa získava z rastlinných vlákien a používa sa ako zahusťovadlo, aby sa dosiahla potrebná konzistencia. Nemá takmer žiadnu chuť.

Nie je to teda nezdravé? „Nie, metylcelulóza nie je škodlivá pre zdravie. Celulóza je ako vláknina dokonca dôležitá pre trávenie. Väčšina ľudí prijíma skôr málo ako príliš veľa vlákniny," vysvetľuje pre Bild odborníčka.

Na zamyslenie

Navyše, metilcelulóza sa podľa nej nenachádza len vo vegánskych klobásach, ale napríklad aj v zmrzline, majonéze či v kozmetických produktoch.

Zdá sa však, že táto nutričná expertka sa nestavia do role propagátorky vegánskych produktov. „Mali by ste zvážiť, či naozaj chcete konzumovať vysoko spracované potraviny ako je vegánska náhrada mäsa, ktorá vo svojom zložení často obsahuje množstvo ďalších prídavných zložiek,“ poznamenala.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM