Zo zahraničia

Zelenskyj v PREJAVE: Rusko bude porazené, tak ako bolo aj nacistické Nemecko

Pri príležitosti Dňa víťazstva v Európe prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko bude porazené tak, ako bol porazený nacizmus.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj v PREJAVE: Rusko bude porazené, tak ako bolo aj nacistické Nemecko
Zdroj: TASR/AP

Ruské sily budú na Ukrajine porazené tak, ako bolo porazené nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne. Pri príležitosti Dňa víťazstva v Európe to v pondelok sľúbil prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Všetko staré zlo, ktoré moderné Rusko prináša späť, bude porazené tak, ako bol porazený nacizmus,“ uviedol Zelenskyj vo video prejave.

„Tak, ako sme vtedy spoločne ničili zlo, spoločne aj teraz ničíme podobné zlo,“ dodal ukrajinský prezident.

Mohlo by vás zaujímať

Ďalší útok

Ukrajina v pondelok ráno potvrdila ruské útoky na viacero ukrajinských miest vrátane Kyjeva a Odesy. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že v Kyjeve utrpelo počas nočných útokov zranenia najmenej päť ľudí. Úlomky drona podľa jeho vyjadrení dopadli aj na jeden obytný dom.

Vo vzdušnom priestore nad Kyjevom objavili a zostrelili 30 bezpilotných lietadiel, uviedla ukrajinská armáda.

Na Odesu na brehu Čierneho mora Rusko útočilo strelami typu Ch-22, uviedli miestne úrady. Útok spôsobil požiar v skladisku s potravinami.

Časový posun

Rusko si 78. výročie víťazstva nad fašizmom pripomína v utorok 9. mája. Ukrajina si za deň spomienky na koniec 2. svetovej vojny vybrala 8. máj tak ako prakticky celá Európa.

Kapitulácia nacistického Nemecka oficiálne začala platiť 8. mája 1945 o 23.01 h stredoeurópskeho času. V Moskve pre dvojhodinový časový posun vtedy bolo už 9. mája.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM