Správy Rôzne

Zhasnite aspoň doma: Hodinu Zeme si tento rok pripomíname naozaj netradične

Hodinu Zeme si Slováci tento rok pripomenú zdieľaním fotiek prírody na sociálnych sieťach.

Ilustračný obrázok k článku Zhasnite aspoň doma: Hodinu Zeme si tento rok pripomíname naozaj netradične
Zdroj: Dnes24.sk

Celý svet si Hodinu Zeme pripomenie v sobotu (28. 3.) o 20.30 h. Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová z World Wide Fund for Nature (WWF) Slovensko.

„Zhasíname“ netradične

V deň, keď sa pripomína Hodina Zeme, sa dominanty miest zvyknú zahaliť do tmy. Ľudia majú vtedy upriamiť pozornosť na to, čo môžu urobiť pre záchranu planéty, vysvetľuje Settey Hajdúchová. „Tento rok však "zhasínanie“ nechávame na rozhodnutí miest a obcí," podotkla.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) vyzval svojich kolegov, aby tiež symbolicky zhasli. „Krajiny na celom svete zažívajú zdravotnú krízu s prepuknutím pandémie. O to je dôležitejšie, aby sme nezabúdali, že zdravé životné prostredie je nevyhnutné pre zdravie občanov,“ uviedol s tým, že pomoc planéte musí byť každodennou rutinou.

Pomôcť podľa neho môžu aj jednotlivci napríklad uprednostňovaním lokálnych potravín, nekupovaním jednorazových plastov alebo využívaním dopravy s nízkymi emisiami.

WWF Slovensko spúšťa na Hodinu Zeme výzvu „Spolu v prírode.“ V rámci nej majú ľudia na sociálnych sieťach zverejniť fotografie, na ktorých sú v prírode v období pred pandémiou. K sobotňajšej iniciatíve sa pripojí aj Národná banka Slovenska (NBS). Urobí tak už desiatykrát. „Budova ústredia NBS v Bratislave a Mestský hrad v Kremnici sa ponoria do tmy v rovnakom čase ako ostatné významné budovy a historické pamiatky sveta, a to od 20.30 do 21.30 h,“ informovala vedúca oddelenia komunikácie NBS Jana Kováčová.

Príroda je v žalostnom stave

„Vidíme, aká dôležitá je pre nás príroda a ako nám chýbajú priatelia, a preto sa s nimi chceme tento rok na Hodinu Zeme spojiť aspoň v online svete,“ povedala riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Dodáva, že počas Hodiny Zeme hovoria o tom, prečo je dôležité správať sa udržateľne, šetriť prírodné zdroje či minimalizovať od­pad.

„Upozorňujeme na to, že závratnou rýchlosťou strácame lesy, živočíchy a rastliny. Sme posledná generácia, ktorá môže zachrániť našu planétu,“ hovorí Plassmann.

Hodina Zeme vznikla v roku 2007 v Austrálii a v roku 2011 sa k nej pridalo aj Slovensko. Počas nej zhasli na Slovensku hrady, zámky i verejné inštitúcie, uviedla Settey Hajdúchová.

Hodina Zeme
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM