Zo Slovenska

ZLOMOVÉ okamihy NEŽNEJ revolúcie: K rozhorčeniu prispela FÁMA o zabitom študentovi

Silnejúce masové protesty vyústili v novembri 1989 do generálneho štrajku. Čo im však pred 34 rokmi predchádzalo?

Ilustračný obrázok k článku ZLOMOVÉ okamihy NEŽNEJ revolúcie: K rozhorčeniu prispela FÁMA o zabitom študentovi
14
Galéria
Zdroj: TASR

Násilný zásah poriadkových síl proti povolenej demonštrácii 17. novembra 1989 v Prahe odštartoval udalosti, ktoré viedli k definitívnemu pádu komunistického režimu v Československej socialistickej republike (ČSSR). Označujú sa tiež ako Nežná revolúcia. Od jej začiatku v piatok 17. novembra uplynie 34 rokov.

Masové zatýkanie

„Nežná revolúcia bola významným medzníkom slovenských dejín. Priniesla pád normalizačného režimu a otvorila cestu k transformácii totalitného komunistického Československa na právny a demokratický štát. Umožnila vznik samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 a jej neskoršiu integráciu do európskych politických štruktúr,“ skonštatoval historik Peter Jašek v štúdii Pád komunistického režimu na Slovensku (1989 – 1990).

Už od roku 2001 je 17. november štátnym sviatkom a slovenská verejnosť si ho pripomína pod názvom Deň boja za slobodu a demokraciu. Zároveň je Medzinárodným dňom študentstva, čo odkazuje na tragické udalosti zo začiatku 2. svetovej vojny – konkrétne na pražskú demonštráciu 28. októbra 1939, ktorej účastníci si pripomenuli 21. výročie vzniku Československej republiky.

Počas demonštrácie bol zabitý pekár Václav Sedláček, študent Jan Opletal utrpel ťažké zranenia, ktorým podľahol 11. novembra.

Jeho pohreb o štyri dni neskôr prerástol do protestu proti nemeckej okupácii. V noci na 17. novembra prebehlo masové zatýkanie študentov, deväť z nich bolo popravených, viac než 1000 študentov odvliekli do koncentračných táborov. Nacisti tiež nariadili zatvoriť české vysoké školy na území Protektorátu Čechy a Morava. V roku 1941 aj na podnet československej exilovej vlády vyhlásila Medzinárodná študentská rada v Londýne 17. november za Medzinárodný deň študentstva.

Viac o tom, ako hrozivo sa vyhrotilo zhromaždenie na počesť Opletala a ďalších obetí, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Unikátne fotografie: Nežná revolúcia
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM