Magazín

FAJČÍTE a spoliehate sa na ŠTÍHLY driek? Budete prekvapení, ako to schudnutím naozaj je

Naozaj sa fajčením chudne? Pravda bude asi inde. Lekári varujú pred nebezpečným javom.

Ilustračný obrázok k článku FAJČÍTE a spoliehate sa na ŠTÍHLY driek? Budete prekvapení, ako to schudnutím naozaj je
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Najnovšia štúdia naznačuje, že fajčenie môže viesť k väčšiemu množstvu brušného tuku. Informuje o tom vedecký tím z Kodanskej univerzity v odbornom časopise Addiction. Viscerálny tuk je spojený s väčším rizikom srdcových chorôb, rakoviny, mŕtvice, demencie a cukrovky. Je to tuk, ktorý nemusí byť na prvý pohľad vidieť alebo naopak, je ho možné zameniť za bežné faldíky.

„Hoci fajčiari zvyčajne vážia menej ako nefajčiari, paradoxne majú tendenciu hromadiť viac tuku v brušnej oblasti, vrátane zvýšeného viscerálneho tuku,“ informuje o tom Earth.

Dôkladná analýza

Výskum prebehol pomocou metódy s názvom Mendelova randomizácia (MR) počas ktorej pozorovali a vyhodnocovali súvislosti medzi fajčením a zvýšeným brušným tukom. Táto štúdia zistila, že od prvého potiahnutia až po fajčenie počas celého života môže viesť k jednému a to „k nárastu brušného tuku.“

„V ďalšej analýze sme tiež zistili, že typ tuku, ktorý sa zvyšuje, je skôr viscerálny tuk, než tuk, ktorý sa ukladá tesne pod kožou. Zdá sa, že vplyv fajčenia na brušný tuk nemá vplyv na ďalšie faktory, ako je sociálno-ekonomický stav, užívanie alkoholu alebo ADHD. Z hľadiska verejného zdravia tieto zistenia posilňujú dôležitosť rozsiahleho úsilia o prevenciu a obmedzenie fajčenia v celej populácii, pretože to môže pomôcť k zníženiu brušného tuku a k úbytku všetkých chronických ochorení, ktoré s tým súvisia,“ povedal hlavný autor štúdie, epidemiológ Germán D. Carrasquilla.

Výskumníci analyzovali údaje viac ako 1,2 milióna začínajúcich fajčiarov a zaostrili pozornosť na ďalších 450-tisíc celoživotných fajčiarov. Vedcov taktiež zaujímalo rozloženie telesného tuku v tele dobrovoľníkov. Tieto údaje získali od 600-tisíc aktívnych fajčiarov.

Ďalšia motivácia

Čo sa stane potom, keď prestanete fajčiť? Po jednom mesiaci abstinencie sa zlepší funkcia pľúc. Po 12 mesiacoch poklesne riziko koronárnej choroby srdca až o polovicu. Po 10 rokoch abstinencie sa zníži riziko rakoviny pankreasu, obličiek, močového mechúra, pľúc, krku a pažeráka.

Ak vydržíte bez tohto zlozvyku 15 rokov, riziko ischemickej choroby srdca klesne na približne rovnakú úroveň nefajčiara.

Benefitov je však oveľa viac. Informuje o tom Medical News Today.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM