ELA Rôzne

Posledný Silvester s petardami! Akú pyrotechniku môžete ešte NAPOSLEDY použiť?

Zákon, ktorý Národná rada SR tento rok schválila, nadobúda účinnosť 2. januára 2024. Posledné dni sa teda pyrotechnika predáva a používa podľa starých pravidiel.

Ilustračný obrázok k článku Posledný Silvester s petardami! Akú pyrotechniku môžete ešte NAPOSLEDY použiť?
Zdroj: TASR

Od 2. januára 2024 bude zakázaný predaj a používanie niektorých pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3.

Zákazy od januára

Pre predaj pyrotechniky v samoobslužných predajniach, ktoré nie sú na to určené, platí od januára celoštátny zákaz. Výnimkou sú výrobky kategórie F1.

„Nová legislatíva hovorí o zákaze petárd, ktorých hlavným efektom je hluk. Zároveň spresňuje čas používania ostatnej zábavnej pyrotechniky, a to 31. decembra od 18.00 do 24.00 h a 1. januára od polnoci do 2.00 h,“ informovala TASR.

Obce a mestá majú právomoc obmedziť pyrotechniku úplne, čo sa stalo aj v Nitre alebo v Bratislave. V hlavnom meste platí celoročný zákaz používania pyrotechniky, a to vrátane Silvestra a Nového roka. Povolená je len detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 a scénická pyrotechnika. Pripomenula to hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová s tým, že za porušenie zákazu hrozí pokuta.

Čo končí?

Podľa schválenej novely teda úplnú stopku dostávajú “petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy.”

Tieto pyrotechnické výrobky budú teda celoročne zakázané a nebudú sa používať ani na Silvestra.

Čo to znamená v praxi? „Koniec obľúbeným DUMBUM-kám či BIG BANGOM na Slovensku. Všetko, čo vybuchuje, bude zakázané počas celého roka. Takže podľa tohto zákona nás čaká posledný Silvester s petardami. Ak teda patríte medzi fanúšikov petárd, máte pred sebou poslednú sezónu, kedy ich môžete beztrestne púšťať,“ informuje špecializovaný web pyroweb.sk.

Obce budú mať novú povinnosť

V záujme ochrany obyvateľov a zvierat, budú mať obce novú povinnosť – musia v deň schválenia žiadosti na použitie zábavnej pyrotechniky zároveň informovať na webe a úradnej tabuli obyvateľov o tom, že schválila použitie pyrotechniky. Musí informovať o tom, kde a kedy sa bude sa bude pyrotechnika používať, ako aj čas jej použitia a dĺžku trvania.

Každá obec tiež musí vyznačiť miesta, kde sa nachádzajú vyššie spomínané rizikové oblasti, v okolí ktorých sa pyrotechnika nesmie používať.

Ak obec alebo mesto takéto miesta nevyznačí, občan nemá ako vedieť, že sa nachádza v blízkosti daného zariadenia a tým pádom môže na území použiť pyrotechniku.

Pyrotechniku si v stánku alebo v supermarkete už nekúpite

Od roku 2024 sa bude pyrotechnika predávať podľa sprísnených podmienok. Predajňa pyrotechniky bude musieť byť umiestnená v stavbe. Predaj pyrotechniky v samoobslužných predajniach, ktoré neslúžia výlučne na predaj pyrotechniky, bude zakázaný. Pyrotechniku po novom teda kúpite len v špecializovaných predajniach, nie kdesi v regáloch v supermarkete.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM