Zo Slovenska

Stravné lístky ešte žijú. Kedy im "zazvoní umieračik"?

Zamestnanec by v prípade stravných lístkov mal dostať možnosť výberu.

Ilustračný obrázok k článku Stravné lístky ešte žijú. Kedy im "zazvoní umieračik"?
Zdroj: TASR

Stravné lístky zatiaľ žijú, ale ich čas sa kráti a na jeseň im „zazvoní umieračik“. Uviedol to v stredu počas rokovania vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO). Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) dostal za úlohu do konca októbra predložiť vláde úpravu poskytovania gastrolístkov.

Možnosť výberu

Zamestnanec by tak v prípade stravných lístkov mal dostať možnosť výberu. „Samozrejme, zamestnávateľ, ak má k dispozícii kantínu alebo jedáleň, to je priorita. Keď nemá jedáleň, vtedy sa môže zamestnanec rozhodnúť,“ priblížil Matovič.

Vláda v stredu v uznesení uložila ministrovi práce do konca októbra tohto roka predložiť na rokovanie vládneho kabinetu novelizáciu niektorých zákonov.

Zahŕňať majú okrem iného aj upravenie možnosti zamestnanca vybrať si medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie.

Nech žije výber!

Samotný návrh zmeny zákona ešte len má prerokovať vláda i parlament. Richard Sulík je však spokojný, že základnú myšlienku slobodného výberu medzi gastráčom a peniazmi obhájil.

„Samozrejme, ja neviem dnes povedať, aké zmeny ešte budú presadené v parlamente cez poslanecké pozmeňovacie návrhy,“ upozornil minister hospodárstva za SaS. Zmeny môžu prísť, pretože názory na túto tému sa dlhodobo líšia. Kým niektorí kričia o škodlivosti gastráčov pre naše peňaženky, iní ich velebia.

Viac o tejto téme sa dočítate TU:

Špinavý biznis

Už v roku 2016 sa vtedajší poslanec za SaS Juraj Droba pre týždenník Trend vyjadril, že gastrolístky sú špinavý biznis za veľké peniaze, z ktorého na Slovensku profitujú štyri firmy.

Spoločnosti, ktoré vydávajú a vykupujú gastráče, si účtujú poplatky, ktoré sa môžu pohybovať až do výšky šesť percent. Je to veľká suma, keďže v tomto biznise sa ročne točí okolo 750 miliónov eur.

V konečnom dôsledku ju reštaurácie môžu premietnuť do vyššej ceny jedla. Bez gastráčov by sme sa teda teoreticky mohli stravovať lacnejšie.

„Gastrolístky robia zo zamestnancov ovečky, ktoré nevedia, kedy majú hlad. Obrovské problémy pridávajú aj zamestnávateľom a reštauráciám, keďže administrácii s lístkami sa musí venovať ďalší človek,“ cituje Trend Drobu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM