Správy

V druhom polroku klesol počet falzifikátov: Ako rozpoznať falošnú bankovku?

V druhom polroku minulého roka klesol na Slovensku počet falzifikátov bankoviek. Celkovo bolo zadržaných 699 kusov falošných eurových bankoviek, čo oproti prvému polroku 2018 predstavuje pokles o 9,7 %.

Ilustračný obrázok k článku V druhom polroku klesol počet falzifikátov: Ako rozpoznať falošnú bankovku?
13
Galéria

Viac ako 91 % falzifikátov bolo zadržaných v obehu. Počet falzifikátov mincí sa zvýšil. Vyplýva to z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

V prípade bankoviek tvorili v druhom polroku vlani najväčší podiel falzifikáty v nominálnej hodnote 50 eur (47,1 %) a 100 eur (28,9 %). Kvalita zadržaných falzifikátov bola prevažne dobrá. Napriek tomu je možné falzifikáty odhaliť aj bez použitia technických pomôcok, ak sa prijímaniu peňazí venuje dostatočná pozornosť.

Falzifikáty sú ľahko rozpoznateľné od pravých bankoviek použitím jednoduchého testu, ktorý spočíva v skúške hmatom, pohľadom a naklonením. „Kombináciou týchto krokov je možné spoľahlivo odhaliť falošnú bankovku,“ priblížila hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová.

V druhom polroku vlani bolo zadržaných 679 kusov falzifikátov eurových mincí, pričom v prvom polroku bol počet zadržaných falzifikátov nižší, a to 570. Najväčší podiel tvorili falošné mince v nominálnej hodnote dve eurá (79,8 %), pričom boli tiež všetky zadržané v obehu. „Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia. Preto je pre verejnosť pomerne náročné odhaliť falzifikát, najmä ak sa prijímaným minciam nevenuje dostatočná pozornosť,“ doplnila hovorkyňa NBS.

Najdostupnejšou pomôckou pre rozpoznanie podozrivých mincí je jednoduchý magnet. „Euromince v hodnote jedného a dvoch eur majú magnetický stred a ich skúšku je možné uskutočniť priložením magnetu k stredu podozrivej mince a následne porovnať úroveň jej magnetizmu s pravou mincou,“ odporúča Vráblik Solčányiová. Dôležité je tiež sledovať celkový vzhľad a farbu podozrivej euromince. Pri eurominciach v nominálnej hodnote dve eurá je v prípade podozrenia vhodné venovať pozornosť aj nápisu na hrane.

Foto: ilustračné

Falzifikáty bankoviek
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM