Zomrel „otec tiramisu“ Ado Campeol: Ako z náhody vznikol slávny dezert?
Podľa spoluvynálezcu dezertu, šéfkuchára Roberta Linguanotta, bol dezert výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny.
Vo veku 93 rokov zomrel v nedeľu (31. októbra) Ado Campeol, ktorého v Taliansku označujú za „otca tiramisu“. Smutnú správu priniesla britská spravodajská stanica BBC.
Nedali si ho patentovať
Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v meste Trevisio v severnom Taliansku, kde slávny dezert vymysleli jeho manželka a šéfkuchár.
Dezert pridali do ponuky v roku 1972, no zaujímavosťou je, že tiramisu si rodina nikdy nedala nepatentovať. Lahodný koláčik sa tak stal základom talianskej kuchyne a obľúbili si ho šéfkuchári po celom svete.
O pôvode tiramisu sa vedú dlhodobé spory vrátane tvrdení, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci v severotalianskom meste Trevisio. Všeobecne sa však uznáva, že recept vymysleli v Campeolovej reštaurácii.
Nehoda pri výrobe
Podľa spoluvynálezcu dezertu, šéfkuchára Roberta Linguanotta, bol dezert výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny.
„Pánovi Linguanottovi spadlo trochu syra mascarpone do misky s vajíčkami a cukrom, a keď si všimol príjemnú chuť zmesi, povedal to Campeolovej manželke Albe,“ prezrádza BBC. Dvojica potom dezert zdokonalila pridaním piškóty namočenej v káva, dezert posypali kakaom a nazvali ho „Tiramisù“, čo v preklade do slovenčiny znamená „vyzdvihni ma“.
Tiramisu sa objavilo v médiách v roku 1981 a odvtedy sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.