Prokop Slováček Správy

HLASUJTE: Česko chystá zákon povoľujúci eutanáziu. Bude dobrovoľná smrť legálna aj na Slovensku?

Človek s ťažkou chorobou by mal mať možnosť dobrovoľne sa vzdať života. Myslia si to šiesti českí poslanci, ktorí aktuálne predložili takýto návrh na úpravu zákona.

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Česko chystá zákon povoľujúci eutanáziu. Bude dobrovoľná smrť legálna aj na Slovensku?
Zdroj: internet

Eutanázia nie je v Česku povolená. „Návrh by mohol by mohol vyriešiť veľakrát neúnosnú a neriešiteľnú situáciu ťažko chorého pacienta,“ napísali poslanci v dôvodovej správe.

Veľavravná je reakcia v búrlivej diskusii, ktorú tento návrh na internete vyvolal: „Páči sa mi, že poslanci sa zaoberajú tým, ako by mal občan dôstojne zomrieť. Ale akosi pozabudli zaoberať sa tým, ako by mal človek dôstojne žiť,“

Áno, ale za určitých podmienok

Predložené zmeny v zákone sa týkajú situácie, keď je pacient v stave trvalého fyzického, alebo psychického utrpenia. „Za prísne nastavených podmienok by o asistovanú smrť mohol takýto človek požiadať vo chvíli, keď svoj stav sám vyhodnotí za bezvýchodiskový,“ píše sa v návrhu.

Ten počíta i s tým, že by sa človek mohol rozhodnúť aj vopred a jeho želanie by bolo súčasťou lekárskeho spisu. Bolo by, samozrejme, možné, aby svoje rozhodnutie zobral pacient späť.

PREČÍTAJTE SI AJ: Američania poriadne napálili Irán: Ste hlavným sponzorom terorizmu!

Inšpirácia v iných krajinách

V krajinách Benelexu je povolená aktívna eutanázia. Je to cielené skrátenie života umierajúceho usmrtením. Konkrétne ide o umelý zásah do záverečnej životnej fázy v záujme urýchlenia príchodu smrti.

Pasívna eutanázia znamená zrieknutie sa opatrení predlžujúcich život pri smrteľne chorom. Nepokračuje sa v liekovej terapii, v umelej výživu, odpojí sa kyslík, transfúzia krvi, alebo pacient nedostane dôležité lieky. Takéto riešenie je možné vo Francúzsku a Nemecku.

Vo Švajčiarsku poznajú pojem asistovaná samovražda. Je verejným tajomstvom, že aj niektorí zúfalí slovenskí pacienti idú do tejto krajiny, aby mohli dôstojne zomrieť na základe vlastného rozhodnutia.

PREČÍTAJTE SI AJ: Škodí nám mobilný signál? Takéto sú prvé výsledky veľkého prieskumu amerických vedcov

Slovensko je za i proti

Na Slovensku sa téma eutanázie vrátila do verejnej diskusie koncom roka 2015. Po medializovanom smutnom prípade rodiny z Popradu. Smrť ťažko chorého 24-ročného Dominika dávala polícia za vinu jeho zúfalému otcovi Jozefovi. Vraj ho on sám odpojil od prístrojov. Jozef bol obvinený z vraždy.

Podľa prieskumu, ktorý sa dala strana Sloboda a Solidarita pred časom, 60 percent opýtaných Slovákov možnosť eutanázie schvaľuje. Poslankyňa Jana Kiššová z tejto strany, ktorá sa témou zaoberala, v médiách tvrdila, že SaS má pripravené návrhy zákona, ktoré by problém eutanázie mali zakotviť do slovenského zákona.

Ale politické špičky zatiaľ nie sú naklonené žiadnym zmenám. Etické i náboženské rozpory, ktoré by to mohlo vyvolať, sú zatiaľ veľkou prekážkou, aby sa s témou mohlo nejako pohnúť.

Súhlasili by ste so zmenami v zákone, ktoré by umožňovali v určitých situáciách eutanáziu? Áno
NIE
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM