Aktualizované Svet

Po smrteľnom útoku na Poliakov: V Anglicku sa žiť nebojím, hovorí mladý Slovák

Dvaja štyridsaťroční muži z Poľska boli cez víkend napadnutí v meste Harlow. Útoky na cudzincov sa v Anglicku množia.

Približne dvadsaťčlenná skupina tínedžerov prepadla v anglickom meste Harlow, ktoré leží severovýchodne od Londýna, dvoch Poliakov. Jeden z nich na následky zranení zomrel. Polícii sa doposiaľ podarilo zadržať šiestich podozrivých. Tí budú vo väzbe do 7. októbra, potom sa začne pojednávanie. Informuje o tom portál BBC.co.uk.

K incidentu prišlo ešte cez víkend, v sobotu vo večerných hodinách zaútočila skupinka výtržníkov na 40-ročných Poliakov najprv verbálne a potom aj fyzicky. Zranenia hlavy u jedného z mužov boli také rozsiahle, že ho stáli život. Druhý je hospitalizovaný so zlomenou rukou, narazenými rebrami a poraneným bruchom v Nemocnici princeznej Alexandry v Harlowe.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Je vás v Británii priveľa! Nechceme vás!

Prípad sa vyšetruje ako vražda

Policajné zložky incident označili ako čin z nenávisti a vyšetrujú ho ako vraždu. Mladíkov, medzi ktorými boli aj dievčatá, malo vyprovokovať to, že napadnutí poľskí občania nevedeli dobre po anglicky i to, že sú cudzinci. Dvojica mužov sa pritom do mesta vybrala na večeru, pred stánkom s pizzou sa ale dostali do neželanej konfrontácie.

„Rodičia sa so svojimi deťmi musia rozprávať – inak opakovane hrozí situácia zo soboty,“ vystríha vyšetrovateľ Al Pitcher z kriminalistického úradu v Essexe. „Po Brexite je to tu čím ďalej, tým horšie.“ Pitcher zároveň vyzval občanov, aby s dolapením násilníkov pomohli.

PREČÍTAJTE SI: Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

Je v Anglicku bezpečne?

Rezort zahraničia portál Dnes24.sk informoval, že neeviduje zvýšené obavy občanov Slovenska vo Veľkej Británii o vlastnú bezpečnosť a taktiež ani neštandardne zvýšený záujem o presťahovanie sa do iných oblastí, alebo o návrat do SR.

„Spomínané poľutovaniahodné a aj tragické udalosti, ku ktorým dochádza, a ktoré si zaslúžia čo najdôraznejšie odsúdenie, sú v zásade izolovanými prejavmi niektorých asociálne konajúcich indivíduí a majú spontánny a nie organizovaný charakter," hovorí pred Dnes24.sk riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Igor Skoček.

„Vláda premiérky Mayovej deklarovala nulovú toleranciu voči prejavom xenofóbie a nenávisti voči cudzincom a polícia zvýšila aj počet hliadok v lokalitách s väčším počtom cudzincov. Všetkým takýmto prípadom sa však nedá na sto percent zabrániť, ale preventívne opatrenia britskej polície majú za cieľ riziká takýchto situácií čo najviac minimalizovať,“ dopĺňa.

Slovák v Anglicku: Je tu bezpečne

„Dopočul som sa o tom len dnes ráno. Situácia tu v Londýne, kde žijem, je taká neutrálna, doposiaľ som sa nestretol so žiadnou nenávisťou za hranicou únosnosti. Nedostalo sa ku mne ani to, že by bol niekto zo Slovákov napadnutý,“ hovorí Roman, ktorý v hlavnom meste Anglicka pracuje na pošte.

„Samozrejme, že je to neodpustiteľné. Dvíha to varovný prst. V Londýne som sa ale naozaj nestretol so žiadnym takýmto útokom. Po meste sa nebojím chodiť, sem tam vybehnem von aj vo večerných hodinách, mám tu veľa anglických kamarátov a známych, strach nepociťujem, žiť sa tu nebojím,“ hovorí 27-ročný Martinčan, ktorý je vo Veľkej Británii od minulého leta.

Od júnového vyhlásenia Brexitu – odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, eviduje polícia cez tritisíc útokov voči zahraničným obyvateľom, čo je o vyše 40 percent viac, ako tomu bolo v predošlých rokoch.

PREČÍTAJTE SI: Brexit zbúral zábrany. Briti dávajú do popredia urážky cudzincov a rasizmus!

PREČÍTAJTE SI: Konšpiračné teórie i vyhrotené emócie. Ako vidia Slováci v Británii rozvod s EÚ?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM