Svet

Prestrelka v New Jersey. Polícia zatkla podozrivého z bombových útokov

Cez víkend otriasli New Yorkom i New Jersey explózie, ktoré dohromady zranili 29 ľudí. Tamojšia polícia verí, že má vinníka.

Za útokmi stojí Afganec

Muž, ktorý je hlavným podozrivým z možného teroristického aktu bol uväznený. Zatknutiu 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho prišlo po prestrelke v meste Linden v štáte New Jersey. Afganský mladík, ktorý je v Spojených štátoch amerických od roku 2002, má stáť za víkendovými bombovými výbuchmi v New Yorku, resp. New Jersey.

Príslušné zložky už skôr poslali prostredníctvom hromadnej SMS správy obyvateľom New Jersey varovanie, že Rahami je ozbrojený a potenciálne nebezpečný.

Kapitán miestneho policajného zboru James Sarnicki médiá informoval, že podozrivého spoznal v jednom z barov dôstojník jeho oddelenia. Krátko po jeho identifikácii vytiahol mladík zbraň a začala sa prestrelka, počas ktorej zasiahol policajta do vesty. Rahamiho guľka trafila do ramena, okamžite ako bol dolapený ho sanitka previezla do nemocnice v Newarku, kde ho ošetrili a odtiaľ už putoval do väzby. Podľa informácií zámorských médií bola zranený ešte jeden policajt.

PREČÍTAJTE SI: V USA sa opäť boja teroristov. Výbuchy otriasli Manhattanom i New Jersey!

Zmena v správaní po návšteve vlasti

Rahami sa narodil 23. januára 1988 v Afganistane a v USA bol považovaný za naturalizovaného občana, ktorý spoločne s rodičmi žil v meste Elizabeth v štáte New Jersey. Jeho susedia polícii povedali, že pred rokmi navštívil svoju vlasť a po návrate do USA vykazoval známky radikalizácie.

Polícia sa teraz snaží zistiť aj to, či Rahami nebol v kontakte s radikálnymi teroristickými skupinami ako napr. Islamský štát či Al-káida. Zástupca Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) William Sweeney uviedol, že v tejto časti Spojených štátov neexistuje žiadna teroristická bunka.

Kvôli počínaniu si mladíka bolo od soboty v permanencii vyše 36 tisíc policajtov, čo súvisí aj s príchodom prezidenta Baracka Obamu do New Yorku.

PREČÍTAJTE SI: Na Manhattane explodovala bomba v smetnom koši, zranila 29 ľudí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM