rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aby novinár uživil milenky, stal sa špiónom československej ŠtB!

Jean Clémentin odovzdal komunistickej tajnej službe v 50. a 60. rokoch minulého storočia približne tristo správ.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Aby novinár uživil milenky, stal sa špiónom československej ŠtB!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Významný francúzsky novinár Jean Clémentin bol v 50. a 60. rokoch minulého storočia agentom československej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Informoval o tom v utorok francúzsky časopis L'Obs.

Odvolal sa na spis, ktorý odhalil český historik Jan Koura z Ústavu svetových dejín Karlovej univerzity v Prahe. Clémentin, ktorý pracoval pre satirický týždenník Le Canard enchaîné, bol pod krycím menom Pipa agentom ŠtB, jednej z najobávanejších tajných služieb v sovietskom bloku

Od roku 1957 do roku 1969 odovzdal približne tristo správ na 270 stretnutiach vo Francúzsku a v zahraničí.

Odmieta komentovať

Redaktor, ktorý odišiel do dôchodku v roku 1989, sa podľa L'Obs podieľal aj na troch dezinformačných akciách, keď v týždenníku uverejnil správy napísané ŠtB.

Clémentin, ktorý má v súčasnosti 98 rokov, sa odmietol k tvrdeniam vyjadriť. Trestné stíhanie mu už nehrozí, keďže uplynula premlčacia doba. Francúzske úrady ho síce zo špionáže podozrievali, ale nikdy proti nemu nezakročili.

Podľa L'Obs začal novinár sympatizovať s komunistickým blokom, keď informoval o vojne v Indočíne a koloniálnej nadvláde Francúzska v regióne.

Zároveň potreboval peniaze na financovanie nákladného životného štýlu, dvoch manželstiev a piatich mileniek.

Za prvých päť rokov aktívnej spolupráce mu styčný dôstojník vyplatil 23,6–tisíca frankov, čo v súčasnosti zodpovedá približne 40–tisíc eurám,“ uvádza L'Obs.

Neprehliadnite...

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM