Zo Slovenska

Ústupok pre pendlerov a 7 farieb semaforu. Budeme lyžovať alebo nie?

Vývoj pandémie sa podľa ministra zdravotníctva začína pomaly zhoršovať. Aké opatrenia navrhli odborníci?

Ilustračný obrázok k článku Ústupok pre pendlerov a 7 farieb semaforu. Budeme lyžovať alebo nie?
6
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Epidemiologická situácia na Slovensku je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) najlepšia za posledné týždne, ale už sa opäť začína zhoršovať. Šéf rezortu o tom informoval po piatkovom rokovaní pandemickej komisie. Ako dodal, zhoršuje aj situácia v nemocniciach a neklesajú ani počty úmrtí a hospitalizovaných.

Pandemická komisia rokovala aj o semafore, na základe ktorého sa budú na Slovensku prijímať a sprísňovať opatrenia v závislosti od epidemickej situácie v regiónoch. Podľa Krajčího bude mať semafor sedem farieb, bližšie detaily však prezradiť nechcel. Návrh musí najprv prejsť pripomienkovaním na jednotlivých ministerstvách. „Bude doplnený a predložený na Ústredný krízový štáb a Vládu SR,“ dodal Krajčí.

V piatich regiónoch je však podľa neho na základe tohto semaforu kritická situácia, a malo by tam dôjsť k pretestovaniu.

Ústupok pre pendlerov

Od pondelka (7. 12.) dôjde aj k zmenám na hraniciach. Pendleri sa budú musieť preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom, nie starším ako 14 dní. Ako uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, uznávať sa im budú aj testy vykonané v zahraničí.

Test musí byť certifikovaný na území Európskej únie (EÚ).

Deti podľa Mikasa zatiaľ testy nepotrebujú. Vyhlášku bude Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aktualizovať v pondelok.

Budeme lyžovať alebo nie?

Pandemická komisia sa zaoberala aj fungovaním lyžiarskych stredísk. Téma lyžovačiek však podľa hlavného hygienika stále nie je uzavretá. Konzílium odborníkov si podľa neho cez víkend naštuduje plán rezortu dopravy o pravidlách pre strediská a pokúsi sa pripraviť taký, ktorý by sa dal v aktuálnej situácii použiť.

„V súčasnosti nie je lyžovanie obmedzené vyhláškou ale podmienky budeme musieť nejako upraviť. Pozerať sa budeme aj na ostatné krajiny, ako sa k tomu postavia,“ dodal Mikas.

Pripomenul, že v súčasnosti platia opatrenia pre ubytovacie strediská. Systém zimných dovoleniek v lyžiarskych strediskách bude podľa jeho slov ešte predmetom diskusie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM