TOS Lifestyle

Zaplavia takéto autá európske mestá? MINI elektromobily za 10-tisíc majú ŠPECIÁLNU vlastnosť

Zaujímavosťou nových mini elektromobilov sú batérie, ktoré je možné vybrať a nabíjať aj v byte alebo vymeniť za nabité na nabíjacích staniciach.

Ilustračný obrázok k článku Zaplavia takéto autá európske mestá? MINI elektromobily za 10-tisíc majú ŠPECIÁLNU vlastnosť
Zdroj: Facebook.com/Silence

Je možné, že legislatíva Európskej únie začne skôr či neskôr zvýhodňovať v mestách autá, ktoré nezaberajú veľa miesta na cestách či parkoviskách a zároveň neznečisťujú ovzdušie.

Ako uvádza špecializovaný portál Topspeed.sk, pomaly preto začínajú s ich výrobou veľkí hráči. Je pre nich dôležité vybudovať si náskok, keď sa začnú používať vo veľkom. Takzvané mestské, resp. mini elektromobily sú však šancou aj pre menších hráčov.

Využiť sa to snaží španielska spoločnosť Silence, doteraz známa výrobou mestských skútrov. Svoje portfólio rozšírila o novinku v podobe dvojmiestneho elektromobilu, ktorý nesie označenie Silence S04 a prvé kusy už vyšli z výroby.

Atraktívna cena

Vozidlo je podľa výrobcu navrhnuté tak, aby bol zoptimalizovaný vnútorný priestor. Šofér aj spolujazdec by tak mali mať dostatok priestoru a kufor má objem 247 litrov. Pozor však, keďže ide o mestský elektromobil a všetko je prispôsobené práve tomu, dosahuje maximálnu rýchlosť len 85 km/h.

Oproti iným elektromobilom má aj atraktívnu cenovku.

Záujemcov vyjde na niečo málo vyše 10-tisíc eur v prípade kúpy vozidla bez batérií. Batérie cenu navýšia na 15 300 eur. Prvá verzia na trhu L7e funguje s dvomi batériami, dojazd by mal byť podľa výrobcu 149 kilometrov.

Nabíjanie aj v byte

Najväčším lákadlom tejto novinky by mali byť práve batérie, ktoré je možné ľahko vybrať a nabíjať aj v byte. Navyše, kúpiť auto bez batérií nie je v tomto prípade taký nezmysel, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Je možné si totiž predplatiť službu, v rámci ktorej na vás budú na niektorých nabíjacích staniciach čakať nabité batérie. Tie majú rukoväte aj transportné kolieska. Prázdne batérie sa následne vždy vymieňajú za nabité.

Čím sa zároveň šetrí čas, keďže doba nabíjania je známy problém elektromobilov. Výmena batérií by mala byť podľa výrobcu jednoduchá a nemala by trvať dlhšie ako 30 sekúnd.

Španieli spustili výrobu mini elektromobilu
6
Galéria

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM