Monika Hanigovská Magazín

Mala si užívať lásku náhradnej rodiny: Teraz má platiť dlh za biologickú matku!

Na Slovensku je to tak? 18-ročná dievčina po dovŕšení plnoletosti zažila šok. Počkal si ju exekútor!

Ilustračný obrázok k článku Mala si užívať lásku náhradnej rodiny: Teraz má platiť dlh za biologickú matku!
Zdroj: pixabay.com

Manželia Palovičovci z Martina sa nikdy nemohli stať rodičmi. No nič im však nebránilo v tom, aby svoju lásku darovali opusteným deťom. Dlhé roky sa venujú náhradnej rodičovskej starostlivosti, a preto svoj domov a srdcia postupne otvorili dvanástim.

Aktuálne s nimi žije v jednej domácnosti päť detí. Jednou z nich je aj 18-ročná Janettka. Tá už v byte Palovičovcov žije desať rokov. Po dovŕšení plnoletosti zažila šok. Reportáž o tomto prípade priniesla RTVS v relácii Občan za dverami.

Účet v mínuse

„Otvorili sme jej účet a po nejakom čase jej tam nabehlo mínus 6800 eur. Je to suma, ktorú je dlžná jej biologická matka," šokuje náhradná matka Mária Palovičová.

Za dlhom je biologický otec a matka. Ako je to možné? Otec dievčaťa pred pár rokmi zomrel. Janettka sa stala spoludedičkou neveľkého domčeka na Orave. Práve toto dedičstvo jej zmrazilo účet.

Stalo sa doma

Tieň exekúcie visí aj nad jej 11-ročným bratom Rudkom, ktorý tiež žije u Palovičovcov. A to hneď po dovŕšení plnoletosti.

„Polovicu toho domu vlastní matka a druhú polovicu vlastnia Rudko a Janettka," uvádza do problematiky náhradný otec detí Rastislav Palovič.

Nezobrali sme dlhy

Biologická matka sa o deti nestará. „Zobrali sme si deti, nie dlhy biologickej matky,“ hovorí Palovičová.

Náhradná matka síce dlhší čas vedela, že biologická rodina má dlžoby, no podľa vlastných slov, nikto ich neinformoval o tom, že toto bremeno sa môže raz preniesť na deti.

Máme prehľad, sme lifestyle

Kontaktovala matku

Janettka sa pokúsila spojiť so svojou biologickou matkou cez sociálnu sieť. Napriek tomu, že sú spolu stále v kontakte, nič doteraz nevyriešili.

„Vraví, že nemá prácu, že je to ťažké,“ opisuje za dievčinu náhradná matka. Palovičovci na ňu nemajú dosah. Prečo? Žena sa zdržiava v zahraničí.

Náhradný otec má strach i z niečoho iného. „Vraví nám, však sa to nejako vyrieši, no máme obavu, aby tá suma nenarástla do enormných rozmerov.“

Šestina dlhu

Vzdať dedičstva sa nemohla Janettka, Rudko ani ich poručník. „Podľa môjho názoru na Janettku prešla len jedna šestina dlhu. Exekútor od nej nemá právo vymáhať viac,“ povedala nezávislá advokátka Katarína Barinová.

„Tú škodu urobila najmä matka,“ myslí si Ján Herák, ktorý je špecialistom na sociálnu prácu.

Brigáda zadarmo?

Janettka si popri škole privyrába ako pomocná predavačka. Na účet sa jej mesačne pripíše okolo 200 eur. Dievča sa však nateraz k peniazom nemôže dostať.

„Existuje nepostihnuteľná časť exekúciou, ktorú si musí uplatniť v banke,“ odkazuje advokátka Katarína Barinová. To, však nerieši oveľa väčší problém, ktorý Janettka pred sebou tlačí ako snehovú guľu. Splatiť dlh niekto musí.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM