ELA Správy Zo Slovenska

Obchodné reťazce zavádzajú NOVINKU: Od samoobslužných pokladní LEN TAK neodídete!

Samoobslužné pokladnice sú trendom slovenských maloobchodných sietí už nejaký ten rok. Čestným zákazníkom urýchlia nákup, pre tých menej poctivých sú "únikom" aj s nezaplateným tovarom.

Ilustračný obrázok k článku Obchodné reťazce zavádzajú NOVINKU: Od samoobslužných pokladní LEN TAK neodídete!
Zdroj: Unsplash.com

Nuž a práve kvôli zabráneniu krádeží sa obchodné reťazce rozhodli k pokladniam inštalovať brány, ktoré skontrolujú zákazníka po zaplatení v samoobslužnej pokladni cez pokladničný bloček. Ide o bezpečnostné opatrenie.

Túto novinku zaviedli v Kauflande, neskôr aj v Lidli. Teraz sa na rovnaký krok chystá Billa. Po zaplatení cez samoobslužnú pokladňu si teda musíte vziať bloček, oskenovať čiarový kód a brána sa vám otvorí.

Kde iní končia, my začíname

„BILLA už pracuje na zavedení skenovania bločkov pri SCO pokladniach. Postupne budú aplikované do všetkých predajní,“ uviedol pre tvnoviny.sk hovorca spoločnosti Marek Kravjar.

V Tescu nad touto novinkou uvažujú. „Zavedenie systému brán v samoobslužných zónach našich predajní je v súčasnosti predmetom diskusie, pričom zvažujeme možné riešenia,“ ozrejmila PR manažérka spoločnosti Mária Zerzanová.

Vedeli ste, že v USA niektoré firmy zaviedli samoobslužné pokladne už pred 20 rokmi? Kým u nás ešte ani nie sú automaticky všade, v obchodníci Spojených štátoch ich už obmedzujú, informuje portál openiazoch.sk. Dôvod? Krádeže!

V prieskume uskutočnenom vlani spoločnosťou LendingTree medzi 2000 nakupujúcou zhruba pätina ľudí uviedla, že pri použití samoobslužnej pokladne si omylom zobrala tovar bez toho, aby zaň zaplatila.

Koniec takýchto pokladní?

Približne 15 percent užívateľov samoobslužných pokladní sa priznalo, že nejakú položku ukradli zámerne. Niektorí ľudia na sociálnych sieťach zverejňujú videá, na ktorých nakupujúci skenujú položku s nižšou cenou namiesto drahšej položky, ktorá mala byť naskenovaná.

Prevádzkovatelia obchodov v Spojených štátoch menia spôsob používania samoobslužných pokladní. Niektoré firmy ich úplne rušia, iné, ako Target, Dollar General a regionálny reťazec Schnucks, obmedzujú počty položiek, ktoré si zákazníci môžu k samoobslužným pokladniam priniesť. Chcú tak znížiť straty z krádeží, zlepšiť skúsenosti zákazníkov a uľaviť personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM