MAK Zo Slovenska Zo zahraničia

Podcast Výber24: „Toto že je zbojnícky kapitán? Podľa mňa sotva podporučík.“

29/4 2020 - Všetko dôležité za uplynulých 24 hodín v podcaste Dnes24.

Ilustračný obrázok k článku Podcast Výber24: „Toto že je zbojnícky kapitán? Podľa mňa sotva podporučík.“
Zdroj: unsplash.com

PODCASTY24 sú pre všetkých bezplatne a môžete si ich vypočuť či stiahnuť do svojho smartfónu, tabletu alebo počítača.

Nájdete nás aj vo vybraných službách Soundcloud, Spotify, iTunes či Google Podcasts.

Krátky prehľad

Zo Slovenska

Počas utorka pribudlo na Slovensku sedem prípadov korony, pričom testovali 5472 osôb. Celkovo tak máme 1391 prípadov. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo už 484 ľudí, v utorok 61.

Pokračoval hlavné pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čítali sa znalecké posudky. Policajti a novinári nezávisle na sebe odhalili ďalšiu časť Kočnerovej komunikácie v aplikácii Threema, ktorá bola doteraz neznáma. Podľa Denníka N obsahuje ďalšie dôkazy, že sa Kočner pokúšal ovplyvňovať súdy, vrátane senátu Najvyššieho súdu, ktorý rozhodoval o jeho väzbe.

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala policajného prezidenta Milana Lučanského o vysvetlenie incidentu v Krompachoch, kde mal policajt v pondelok ráno zbiť päť detí. Keď policajt uvidel deti, že sú vzdialené od svojich domovov v karanténe, mal ich napadnúť. Taktiež sa im mal vyhrážať služobnou zbraňou a zbiť ich obuškom.

Téme sa venujeme v tomto článku

Minister obrany Jaroslav Naď podpísal rozkazy, ktorými zrušil mimoriadne povýšenia politikov. O hodnosť kapitána v zálohe tak prišiel bývalý predseda parlamentu Andrej Danko a o hodnosť plukovníka exminister spravodlivosti Tomáš Borec.

Ústavný súd odmietol návrhy koalície PS-Spolu a strany Vlasť, ktoré napadli ústavnosť a zákonnosť februárových volieb do Národnej rady. K návrhom týchto politických subjektov, ktoré sa do parlamentu nedostali, patrilo vyhlásiť voľby za neplatné a nariadiť ich opakovanie. Viac sme o téme písali TU.

Poslanci po piatich dňoch ukončili diskusiu k programovému vyhláseniu vlády. Prihlásilo sa viac ako 70 rečníkov, niektorí napokon nevystúpili. Okrem poslancov v pléne rečnili aj niektorí ministri a vedenie parlamentu. Hlasovať o programe a o dôvere vláde majú zákonodarcovia vo štvrtok o 11.00 h.

Soňa Pőtheová končí vo funkcii predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov. Poslanci ju odvolali na návrh vlády, dôvodom je kauza z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. Pőtheová sa mala českým novinárom vyhrážať likvidačnou pokutou, ak neprezradia zdroje svojich informácií.

Klasické prijímacie pohovory na stredné školy v tomto školskom roku nebudú. Pri ich prijatí bude rozhodovať ich prospech. Prijímacie konanie sa malo realizovať pre zhruba 40.000 deviatakov, v aktuálnej situácii by to bola podľa ministra školstva enormná záťaž pre školy.

Zahraničie

Británia eviduje viac ako 26.000 mŕtvych na koronu, čo je druhý najvyšší počet v Európe. Do štatistík začali tamojšie úrady započítavať aj obete, ktoré nákaze podľahli v domovoch opatrovateľskej služby. Svetová zdravotnícka organizácia medzitým zvolala zasadnutie svojho krízového výboru, aby zhodnotila súčasný stav pandémie – tri mesiace po tom, ako táto agentúra OSN vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze. Európa je s celkovým počtom 130.000 úmrtí a 1,5 miliónom nakazených najviac postihnutým kontinentom.

Pacienti, ktorých hospitalizovali s ochorením COVID-19 v pokročilom štádiu a s dýchacími ťažkosťami, sa po užívaní antivírusového lieku remdesivir vyliečili o tretinu rýchlejšie než pacienti užívajúci placebo. Opäť je tak na stole otázka, či bude liek, pôvodne vyvinutý proti ebole, účinný aj v boji proti novému koronavírusu.

Šéf talianskej stratégie pre boj s pandémiou koronavírusu Domenico Arcuri vyhlásil, že krajina je pripravená na druhú vlnu infekcií, by mala byť „dokonca väčšia, než tá prvá“. Taliansko má teraz dvakrát toľko pľúcnych ventilátorov, než potrebujú a počet lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa zdvojnásobil na 9000. Viac sme o téme písali TU.

Britský premiér Boris Johnson a jeho snúbenica Carrie Symondsová oznámili, že sa im narodil syn. Matka aj dieťa sú v poriadku a v dobrom zdravotnom stave, hoci obaja rodičia prekonali nákazu novým koronavírusom.

Počasie

Vo štvrtok bude oblačno až zamračené. Na strednom a východnom Slovensku miestami prehánky, búrky alebo občasný dážď. Teplota do 24 stupňov.

Správy dnes vybral a načítal Boris, ďakujeme, že nás počúvate.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM