Aktualizované ELA Zo Slovenska

Marek Krajčí končí na poste ministra zdravotníctva!

Marek Krajčí (OĽaNO) sa vzdá funkcie ministra zdravotníctva. Ešte niekoľko týždňov by mal pomáhať novému šéfovi rezortu.

Ilustračný obrázok k článku Marek Krajčí končí na poste ministra zdravotníctva!
9
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) končí vo funkcii. Oznámil to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou.

Marek Krajčí ale podľa premiéra podá demisiu až po tom, čo sa na Slovensku naplno rozbehne očkovanie Sputnikom. Chce sa tak vraj vyhnúť tomu, aby niekto zablokoval používanie ruskej vakcíny.

Meno nového ministra ešte nepovedali, Matovič nepotvrdil, či to bude súčasný štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek.

„Rituálna obeť“

Premiér Igor Matovič pochválil Mareka Krajčího. „Marek, veľmi si vážim, čo si pre ochranu zdravia a životov na Slovensku urobil,“ povedal. Je podľa neho „človekom, ktorý si to zo všetkých ministrov za posledný rok najviac odmakal“.

„Môžem z tohto miesta hrdo a s čistým svedomím povedať, že nepoznám z prostredia vlády človeka, ktorý by chcel viac chrániť život a zdravie ľudí,“ vyhlásil premiér.

„Som na neho mimoriadne hrdý a veľmi ma mrzí, že je rituálnou obeťou,“ uviedol na tlačovke premiér Igor Matovič.

„Dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde mojou demisiou,“ uviedol Krajčí, ktorý mal vo svojom príhovore slzy na krajíčku, rovnako ako Igor Matovič. "Nie som prilepený na moju stoličku,“ povedal Krajčí a poďakoval sa svojim spolupracovníkom. Personálne požiadavky mali SaS a Za ľudí.

SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády. Okrem odchodu Krajčího z funkcie sa hovorilo aj o požiadavke na odstúpenie premiéra či iných zmenách. OĽANO sa za premiéra postavilo, obhajovalo aj Krajčího. Sme rodina podmienilo zotrvanie vo vládnej koalícii sociálnymi opatreniami. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby.

Hrozil rozpad vlády

Podľa premiéra bola koalícia počas rokovaní veľmi blízko k rozpadu. Matovič chcel, aby odišli aj ľudia, ktorí boli proti prísnym opatreniam. Jedna zo strán s tým nesúhlasila a hrozila odchodom z vlády, čo by podľa Matoviča viedlo k predčasným voľbám, čo nechcel.

Krajčího odstúpenie považuje Matovič za najabsurdnejšie v dejinách. Veľakrát bol podľa neho opustený „ako prst“ v boji za životy a zdravie ľudí.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš povedal, že keby sme sa všetci riadili návrhmi Krajčího, nebola by pandemická situácia na Slovensku taká zlá. Dodal, že klub OĽANO naďalej stojí za Krajčím a za jeho rozhodnutím.

„Mrzí nás, že ten, čo chcel viac opatrení, odchádza a tí, čo všetko spochybňovali, ostávajú,“ doplnil Šipoš. Hnutie urobí podľa neho všetko preto, aby navrhlo kvalitného nového ministra zdravotníctva.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Jakub Popelka
V OBRAZOCH:  Marek Krajčí oznámil odstúpenie z funkcie ministra zdravotníctva
9
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM