Monika Hanigovská Magazín

Spadnú nám na hlavu? Paneláky ohlasujú KONIEC životnosti! Odborníčka radí, čo s tým

Niektoré paneláky stoja pred prahom životnosti. Zisťovali sme sa vás, čo ich čaká v ďalších rokoch. Na čo si máme dávať pozor?

Ilustračný obrázok k článku Spadnú nám na hlavu? Paneláky ohlasujú KONIEC životnosti! Odborníčka radí, čo s tým
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Na Slovensku nám počas socializmu vyrastali panelové domy ako huby po daždi. Ani dnes nestrácajú na svojej obľúbenosti. Panelákové sídliská sú stále v hľadáčiku nejednej realitnej kancelárie a záujemcov o nové bývanie.

V panelových bytových domoch z druhej polovice 20. storočia žije na našom území takmer 40 % obyvateľstva.

Sú najčastejšou a v súčasnosti nenahraditeľnou formou bývania, informuje o tom profesionálny architektonický portál Archinfo.

Mnohé paneláky však stoja pred prahom životnosti. Aspoň podľa architektov bývalého režimu, ktorí im stanovili 77 rokov. No mnohé už túto hranicu pokorili. Čo s tým?

Zisťovali sme, akým smerom sa bývanie v nich bude uberať a či nám v nich môže niečo hroziť. Obrátili sme sa preto na tých najpovolanejších – kontaktovali sme Technický skúšobný ústav stavebný TSÚS, n. o. Viac pre Dnes24 prezradila riaditeľka TSÚS Zuzana Sternová.

Aká je skutočná životnosť?

Hromadná bytová výstavba sa uskutočňovala od roku 1955 najmä uplatnením panelových technológií.

„Budovy hromadnej bytovej výstavby mali stanovenú životnosť na 77 rokov, nešlo o stanovenie skutočnej životnosti,“ informuje Dnes24 riaditeľka TSÚS.

V praxi to znamená, že stavebné konštrukcie mali zadelenú rôznu životnosť. „Tak napríklad otvorové výplne mali životnosť 40 rokov, bežné vonkajšie omietky 15 rokov, nátery 5 rokov,“ vymenúva nám.

Zaujímavosti z čias socializmu

„Všeobecne pre murované budovy bola stanovená životnosť 100 až 120 rokov. Životnosť sa vzťahovala najmä na technológiu zhotovovania nosných konštrukcií,“ vysvetľuje.

Najväčším problémom je balkón

Mnohých možno prekvapí najväčší problém týchto panelákových stavieb. Pozor si máme dávať na mieste, pri ktorom mnohí s radosťou relaxujeme a vychutnávame si napríklad kávu.

„Z hľadiska bezpečnosti užívania stavieb sú v súčasnosti najväčším problémom poruchy vystupujúcich konštrukcií, hlavne balkónov.“

Dozvedáme sa však, že ohrozovať nás toho môže skutočne oveľa viac! Podľa slov riaditeľky, je problémom v mnohých prípadoch nedostatočne vykonaná diagnostika, kvalita projektovej dokumentácie a kvalita zhotovovania obnovy.

„Aby budovy spĺňali základné požiadavky na stavby, začiatkom 90-tych rokoch minulého storočia sa zaviedol pojem obnovy budov ako nový proces odlišný od rekonštrukcie budov,“ uvádza nás do problematiky Zuzana Sternová.

Máme prehľad, sme lifestyle

Zároveň nás upozorňuje, že za technický stav panelákov môžu aj jeho majitelia. Ukrojiť životnosť našich bytov si môžeme napríklad pri nesprávnej údržbe a užívaní niektorých prvkov stavby. No proti obyvateľom bytoviek stoja aj klimatické podmienky. To všetko môže skrátiť životnosť alebo spôsobiť väčšiu pohromu.

Toto máme sledovať

Riaditeľka TSÚS nás upozorňuje na 12 systémových porúch. Čo máme sledovať najčastejšie?

Medzi systémové poruchy patria napríklad poruchy balkónov, lodžií, vystupujúcich schodísk, odkláňajúcich sa atík.

„Odstránenie systémových porúch je dôležitou súčasťou obnovy bytových budov, zaručenia bezpečnosti užívania a tým aj predĺženia životnosti,“ dvíha varovný prst.

Chcete svoj panelákový dom zveľadiť a opraviť? Pred obnovením uskutočnite diagnostiku jeho fyzického stavu.

Čo sa deje na Slovensku?

Predĺženie na ďalšie roky

V zákone o energetickej hospodárnosti budov nájdeme pojem významná budova. Čo to v praxi znamená? Vďaka tomu si užívatelia bytov predĺžia životnosť budovy na ďalších minimálne 30 rokov.

No ako vysvetľuje odborníčka, pri obnove budov je povinnosť uskutočniť obnovu všetkých obalových stavebných konštrukcií.

„Súčasťou je odstránenie ďalšej degradácie týchto stavebných konštrukcií a teda predĺženie životnosti aspoň o ďalších 30 rokov. To isté platí o zabudovaní nových otvorových konštrukcií, strešných plášťov v závislosti od použitých stavebných materiálov na vytvorenie hydroizolačnej vrstvy.“

Chceli sme vedieť, kde je najväčší problém v rámci predĺženia obývanosti týchto bytov.

Obnovenie je celkom fuška. „Na uskutočnenie hĺbkovej obnovy budov je potrebných viac ako 10 profesií. Mali by existovať firmy, ktoré vedia uskutočniť hĺbkovú obnovu budov v celom rozsahu stavebných prác,“ dodala na záver Zuzana Sternová.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM