han Zo zahraničia

Rusko dá v utorok RÁNO pokoj zbraniam! Ukrajina žiada stretnutie Putina so Zelenským

Rusko v pondelok večer vyhlásilo, že v utorok ráno otvorí humanitárne koridory, aby umožnilo odchod civilistov z viacerých ukrajinských miest, vrátane metropoly Kyjev a prístavného mesta Mariupol.

Ilustračný obrázok k článku Rusko dá v utorok RÁNO pokoj zbraniam! Ukrajina žiada stretnutie Putina so Zelenským
Zdroj: TASR/AP

S odvolaním sa na správy ruských tlačových agentúr o tom informovala agentúra AFP.

Otvoria koridory

„Ruská federácia vyhlasuje od 10.00 h moskovského času (08.00 h SEČ) ‚pokoj zbraniam‘ a je pripravená zaistiť humanitárne koridory,“ uviedol odbor ruského ministerstva obrany, ktorý má na starosti „humanitárne“ operácie na Ukrajine.

Takéto koridory by sa podľa tohto rezortu mali otvoriť v Kyjeve, v prístave Mariupol, a tiež v mestách Charkov a Sumy. AFP pripomína, že všetky zmienené mestá boli v uplynulých dňoch pod silnou paľbou Ruska.

Čo žiada Ukrajina?

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyhlásil, že Ukrajina si želá priame rozhovory ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Už dlho chceme priame rozhovory medzi prezidentom Ukrajiny a Vladimirom Putinom, lebo vieme, že je to on, kto robí konečné rozhodnutia, obzvlášť teraz,“ povedal Kuleba.

„Náš prezident sa ničoho nebojí, vrátane priameho stretnutia s Putinom… Ak sa nebojí ani Putin, nech príde na stretnutie, aby si spolu sadli a porozprávali sa,“ dodal šéf ukrajinského rezortu diplomacie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM