MI Lifestyle Ako ušetriť

Spálili ste sa na slnku? Takto jednoducho si môžete pomôcť

Prehnať to s pobytom na slnku je poriadne bolestivé. Ak nemáte poruke lekáreň, aby ste si kúpili niečo na spálený chrbát, dobre poslúži aj kuchyňa.

Ilustračný obrázok k článku Spálili ste sa na slnku? Takto jednoducho si môžete pomôcť
Zdroj: pixabay.com

Najlepšia rada je nikdy nevychádzať na slnko bez opaľovacieho krému s vysokou ochranou pred slnečným žiarením, ale keď už ste sa spálili, rozhodne nemusíte hneď utekať kupovať špeciálne prípravky.

Spálenú kožu dobre ošetríte aj domácimi receptami a ešte aj ušetríte peniaze. Funguje to spoľahlivo.

Čo kuchyňa dala

Červenú bolestivú kožu je treba v prvom rade schladiť. Doprajte si chladivé obklady, ale nikdy nepoužívajte ľad. Mohli by ste si ešte viac uškodiť. Postačí aj obyčajná voda, ktorú zriedite jedna k jednej s octom. Úľava je takmer okamžitá! Môžete aj namočiť staré uteráky do rozriedeného a vychladeného čierneho čaju. Obsiahnutý tanín sťahuje teplo a pomáha koži získať späť svoje prirodzené pH.

Klasikou je natrieť sa jogurtom alebo kyslou smotanou. Vyskúšať však môžete aj obklady zo studeného mlieka. Studené mliečne výrobky kožu chladia a vytvárajú na nej proteínový film, ktorý poskytuje úľavu od spálenia.

Dobre vám poslúžia aj vychladené uhorky. Obsahujú množstvo antioxidantov a utišujúcich látok. Nastrúhajte ich na domácom strúhadle a vzniknutú zmes aplikujte na postihnuté miesta. Uhorky vás zachránia aj v okamihu, keď sa koža začne zlupovať.

Vedeli ste, že rovnako môžete použiť aj zemiaky? Uvarené a vychladené ich tiež nastrúhajte naneste na červenú kožu. Obsiahnutý škrob pomáha znižovať teplotu spálených miest, čím uľavuje aj od bolesti a urýchľuje hojenie.

Ďalšie šetriace triky

Ovsená bomba

Ak vám na záhrade rastie aloe vera, tak ste vyhrali prvú cenu v lotérii záchrany spálenej kože. Táto rastlina má priam zázračné liečivé a hydratačné účinky. Ak si ju nemôžete natrieť priamo na kožu, je dobré mať doma stále univerzálnu kozmetiku s aloe vera. Dobre vám poslúži aj pri ošetrení iných drobných zranení.

Spálený chrbát sa bude dobre regenerovať v špeciálnom kúpeli. Pridajte si do vane dve – tri šálky jablčného octu, alebo dve odmerky sódy bikarbóny. Vyskúšať môžete aj pár kvapiek levanduľového alebo kamilkového oleja.

Úplnou bombou je však kúpeľ z ovsených vločiek. Veď ich sila sa používa aj na ošetrenie citlivej detskej pokožky. Samozrejme, vločky musia byť čisté, bez prímesí a cukru.

Okamžitá úľava

Recept na ovsený kúpeľ je jednoduchý. Jednu šálku čistých ovsených vločiek nasypte do mixéra a rozmixujte na čo najjemnejší prášok. Môžete použiť aj vyčistený mlynček na kávu, ktorý zrejme melie jemnejšie. Cieľom je, aby sa následne vločky úplne rozpustili vo vode a zmenili ju na hodvábnu „mliečnu“ tekutinu.

Jemný ovsený prášok rozmiešajte vo vlažnom kúpeli a ponorte sa do vášho „ovseného mlieka“ na 10 – 15 minút. Na dne vane by nemali zostať žiadne tuhé zvyšky. Ak ich tam cítite, znamená to, že vločky nie sú dostatočne jemne rozmixované.

V takom prípade nasypte vločkovú zmes do pláteného vrecúška alebo do silonky a nechajte ho v kúpeli lúhovať. Zaručene sa vám tak zlepší aj stav vašej suchej kože, či ekzému.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Ak nechcete prichádzať o peniaze:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM